Saltar a continguts

Associació El Mussol, per a la protecció del paisatge

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Activitats

riera Veure fotogaleria Ampliar imatge
Semestral
PROJECTE RIUS a la Riera de Vallvidrera

Des de la primavera de 2004 i de forma ininterrompuda, l'associació el Mussol es fa càrrec de l'anàlisi de l'estat de salut d'un tram de la Riera de Vallvidrera, tot aprofintant la inciativa del Projecte Rius de la Fundació Hàbitats que proposa una metodologia senzilla però molt fiable per determinar la qualitat ecològica de rius, rieres i el seu ecosistema adjacent.


Els inicis

El dissabte 27 de març de 2004 els membres del Mussol vàrem participar en una jornada informativa sobre el Projecte Rius. Es tracta d'una iniciativa de la Fundació Hàbitats per promoure el coneixement i l'interès per a la conservació dels rius, rieres i torrents. Es formen grups de voluntaris (de qualsevol edat) que 'apadrinen' un tram d'un curs fluvial. Això consisteix en que dues vegades al any s'hi desplacen a realitzar una anàlisi senzilla per diagnosticar-ne el seu estat, amb el material que cedeix el Projecte Rius.

 

En què consisteix un anàlisi del Projecte Rius?

Dos cops l'any, coincidint amb moments de suficient cabal d'aigua com la primavera i la tardor, ens desplacem al nostre tram de Riera de Vallvidrera per tal de determinar el seu estat de 'salut'.

A part de l'anàlisi de l'aigua, s'identifiquen el tipus de vegetació, la distància que aquesta està del riu, el grau d'aprofitament humà (conreus, ...), si hi ha deixalles i de quin tipus, etc.

Sobre el propi riu es mesura l'amplada i la profunditat mitjana, així com la velocitat, i d'aquesta manera obtenim el cabal d'una manera bastant aproximada.

Pel que fa a l'aspecte més físico-químic, mesurem l'alcalinitat (pH), la duresa, els nitrits, els nitrats i la transparència.

Seguint amb l'apartat biològic, observem quins animals habiten el riu, tant vertebrats com invertebrats, els qual classifiquem amb l'ajut d'unes taules.

 

El nostre tram

El tram que tenim apadrinat es troba a la Riera de Vallvidrera, una mica més avall de la finca de Can Busquets cap a la Rierada.

 

Com participar-hi?

Tothom està convidat a participar en aquesta activitat. Només us cal potar unes botes d'aigua o altre calçat que es pugui mullar.

Normalment hi anem un diumenge al matí de primavera (maig) i de tardor (octubre).

Podeu consultar l'agenda del nostre web per més informació.

 

En passades edicións:

Recull de fotografies d'edicions passades del Projecte Rius a la Riera de Vallvidrera:

Primavera 2004

Primavera 2007

Tardor 2007

Primavera 2013

Primavera 2014

Primavera 2015

 

Més informació

Enllaç: www.projecterius.org